Decoration, Furniture

Πως να σχεδιάσετε το παιδικό δωμάτιο σύμφωνα με την Μέθοδο Μοντεσσόρι

Η Μέθοδος Μοντεσσόρι έχει ως στόχο να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί το δωμάτιο του παιδιού, το οποίο θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί από την δική του οπτική γωνία έτσι ώστε να είναι λειτουργικό και προσιτό στο παιδί.

Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές ώστε να μετατρέψετε το παιδικό δωμάτιο σε έναν χώρο ασφαλή, διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό σύμφωνα με την Μοντεσσοριανή μέθοδο.

Κρεβάτι Δαπέδου – Κρεβάτια Μοντεσσόρι

Το κρεβάτι δαπέδου βοηθά το παιδί να γίνει πιο ανεξάρτητο διότι θα μπορεί και να σηκώνεται και να πηγαίνει μόνο του για ύπνο χωρίς να το βοηθά κάποιος μεγαλύτερος. Επίσης, είναι μια ασφαλής επιλογή γιατί ακόμα κι αν κυλήσει δεν θα υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει γιατί το κρεβάτι είναι στο πάτωμα.

Μπορείτε για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια να τοποθετήσετε δίπλα στο κρεβάτι ένα μαλακό χαλάκι.

Μια εξαιρετική επιλογή είναι τα κρεβάτια – σπιτάκια ή τα κρεβάτια – σκηνές που χαρίζουν μια διασκεδαστική νότα στο δωμάτιο.

182.59231.64Επιλογή

188.05329.75Επιλογή

348.61399.30Επιλογή

fsdfsdf

716.511,151.44Επιλογή

Παιδικά Έπιπλα

Είναι πολύ βασικό τα έπιπλα του δωματίου να είναι κατάλληλα για το ύψος του παιδιού ώστε να τα χρησιμοποιεί με ευκολία και να νιώθει όμορφα στον χώρο του.

Γι’ αυτό καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα τραπεζάκι και μια καρέκλα ειδικά σχεδιασμένα στις διαστάσεις του παιδιού για να διαβάζει εκεί.

201.13 180.89Επιλογή

445.511,013.95Επιλογή

320.61 224.43Επιλογή

Παιχνίδια & Ρούχα

Για να διευκολύνουμε το παιδί τη ώρα του παιχνιδιού, βάζουμε όλα τα παιχνίδια του είτε σε χαμηλά, μικρά ντουλαπάκια ή σε κάποιο toy box.

Μπορείτε να φτιάξετε μια γωνιά του δωματίου του ειδικά για την ώρα του παιχνιδιού με διακοσμητικά μαξιλάρια, με μια παιδική σκηνή και μια απαλή κουβερτούλα ώστε να μπορεί να κάθεται άνετα εκεί και να παίζει.

Με το ίδιο σκεπτικό, κατεβάζουμε το κοντάρι της ντουλάπας πιο χαμηλά για να είναι ικανό μόνο το παιδί να διαλέγει τα ρούχα που θέλει να φορέσει.

149.89190.76Επιλογή

234.36293.51Επιλογή

764.101,626.02Επιλογή

Ράφια

Όπως αναφέραμε και παραπάνω το δωμάτιο σχεδιάζεται ώστε να είναι προσιτό στο παιδί άρα, τα ράφια με τα παιχνίδια και τα παραμύθια τοποθετούνται χαμηλά στον τοίχο για να μπορεί να παίρνει μόνο του το παιδί από το ράφι ότι θέλει.

*Tip

Βάλτε τα παραμύθια του στα ράφια με τρόπο που να φαίνεται το εξώφυλλό τους (όπως στα βιβλιοπωλεία) έτσι θα διαλέγει με μεγαλύτερη ευκολία το παιδί το παραμύθι που αναζητά.

Φροντίστε επίσης να αλλάζετε θέση στα βιβλία μεταξύ τους για να υπάρχει καθημερινά και κάτι καινούργιο για να δει και να καλλιεργήσει τη φαντασία του.

Ασφάλεια

Πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια του παιδιού άρα, επιλέγουμε και εγκαθιστούμε τα έπιπλα του με μεγάλη προσοχή, ώστε να είναι ελεύθερο να κινηθεί στον χώρο του.

475.91620.00Επιλογή

“Βοηθήστε το παιδί να συνάψει εποικοδομητική σχέση με το περιβάλλον του. Δείξτε του το περιβάλλον μέσα στο οποίο κρύβονται τα μέσα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του και υποδείξετε του την κατάλληλη χρήση τους.”

– Μαρία Μοντεσσόρι